JÓL ÁLL NEKED A TOLERANCIA

Előző héten került megrendezésre a PS magazin, PS creative csapat és a RIROSZ közös estje, melynek a ‘ Jól áll neked a tolerancia ‘ címet adták.  #JólÁllNekedaTolerancia

Tolerancia és különböző betegségek párosítása a divattal; azt hiszem egy tökéletes módját találták meg a szervezők a figyelemfelhívásra és a kifejezésre, egy üzenet közvetítésére!

Kerekasztal-beszélgetéssel indult az este, ahol a ritka betegségekről volt szó, majd egy divatbemutatót láthattunk, mely verseny is volt egyben. Olyan pályamunkákat várt a zsűri, amelyek egy-egy – a már említett- ritka betegségre hívja fel az emberek figyelmét.

Sajnos kicsit késtem, így az ajtóban kellett állnom, de örülök neki, hogy ennyien eljöttek és meghallgatták, megnézték miről is van szó.
Némi sejtésem volt, de elhangzottak számomra is meglepő dolgok a beszélgetés alatt.

A pályázókat többekközött az üvegcsontúság, testképzavar, rett szindróma, halbőrűség, akromegália, vitiligo és kirekesztettség inspirálta.

Először is tisztázzuk mik tartoznak a ritka és veleszületett betegségek közé.
A ritka betegségek általában valamilyen fogyatékossággal együtt járnak, a gyerekek mintegy 60%-át érinti és többsége genetikai eredetű.
Minden ide tartozik, amiben benne van a ‘szindróma’ szó, mint például rett szindróma ( x kromoszómán található hibás gén okozza ), turner szindróma ( női kromoszómarendellenesség – a nemi kromoszóma részben vagy teljesen hiányzik ), williams szindróma (szintén genetikai rendellenesség ), de ide tartozik még a hemofília ( hibás X kromoszómából adódik ) vagy éppen a narkolepszia ( orexin hiány ).
Mondhatnánk, hogy ezeket ide soroltuk volna, de szintén a ritka és veleszületett betegségek közé tartozik minden gyermekrák, környezeti tényezőből fakadó zavar is.

12721935_1100369650004137_567526937_n

Itt elkezdtem még jobban fülelni, mivel rájöttem, hogy személyesen érint a dolog és nem is tudtam róla.
Az unokaöcsém a 24. hét előtt jött világra, tehát még a koraszülött ‘küszöböt’ sem érte el, ezért rengeteg időt inkubátorban töltött; egy éves kora előtt pedig daganatot, majd rákot diagnosztizáltak nála.
Kicsi szívem nem emlékszik a kórházban eltöltött hosszú órákra, évekre ( szerencsére ), de most boldog iskolás, kis fülcsivel a fülén.

Egy kicsit még közelebb hozzám – én -, saját magammal voltak gondjaim. Betegségnek nem mondom – talán tagadok – , de kívánom,hogy minden fiatal lánynak és fiúnak mondják el minden egyes nap, hogy milyen csodásak a bőrükben, úgy, ahogy vannak, mindennel együtt és soha, de soha ne akarjanak megváltozni!

Sok emberen látom, hogy elviseli a hozzá képest hátrányos helyzetű társát, de ezt toleranciának lehet hívni? A TOLERANCIA ennél sokkal több.
Maga a szó jelentése: türelmesség. Igen, sok esetben mérhetetlen türelem, alázatosság és önzetlen szeretetre van szükség.
Az emberség szót használnám mégis. Legyünk emberségesek egymással! Segítsünk másoknak és  figyeljünk egymásra, figyeljünk a környezetünkre!

Kitűnő, gondolatébresztő rendezvény volt, szóval ha lesz még ilyen, mindenképpen gyertek el! : )

A pályázó műveket és további videókat ITT találtok!

Petra  Xx

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s